19 Şubat 2018 Pazartesi

Ekonomi


Ekonomi

Toplumda şöyle bir şey var araştırma yok okuma yok ama yeri geldiği zaman gizlenen tarih,saklı gerçekler v.b gibi hikayeler.Doğulu toplumların sorunları da bu galiba hikaye ve mitolojilere bu kadar çok önem vermek iyi bir şey değil aslında.

Konunun tam anlamıyla özüne indiğimizde kocaman bir pasta çıkıyor karşımıza aslında ekonomi denilen adına.Ekonomi denilen bu pastadan dönemsel olarak pay alanların isimleri ve ölçüleri değişse de pasta aslında aynı pastadır.Şimdi burada kaldırıp bankaların sistemlerini veya borsayı anlatmaya dahi başlamayayım yoksa bu yazı bitmez arkadaş.

Toplumların devletlerin ve hatta hatta sistemlerin farklı dönemlerde farklı olaylar örgüsü yaşamasının sebebi işte asıl bu pastadır.Pastadan alınacak pay kimi zaman bir karikatüre olay olur kimi zaman ciddi bir akademisyenin anlatışına çünkü toplumun anlayabileceği düzeyde ancak bu kadar güzel anlatılır.

Emperyalizm ve Kapitalizmi icat ettiğimiz süreçlerde hatta ve hatta İmparatorlukların olduğu o süreçlerde yine bu pasta mevcuttu.Fiziksel olan savaşlarımızı artık fikri anlama döküyoruz ve bizim yerimize yarı anlamda da olsa robotlar savaşıyor.Diğer yandan evrensel sorunlar da baş göstermeye başladı, artık bakalım o büyük pastayı kimler yemek için hala uğraşacak.

İşgal etmek sadece ama sadece ekonomik çıkar sağlamak için kısa vadeli bir işgal biçimi aslında geçici olan bir işgal biçimidir.Ancak siz bir toplumu ve o toplumun ortaya koyduğu kültürü tanımlar var anlayabilirseniz ( İngilizlerin yaptığı gibi ) o toplumun her türlü konuda nasıl düşünebileceğini ve o toplum ile nasıl iletişime geçebileceğinizi kavrayabilirsiniz.Yine savaşı aslında fikirler yürütüyor değil mi ?

                Pastadan alacağınız payı sabit tutmak için bile çalışmanız gereklidir.Eğer aldığınız pay evrensel düzeyde ise en iyisini bilim ile yapmak gereklidir.

                Hayat notalara tutunmak gibi Schubert’in o eşsiz eserleri gibi eğer kulağınızı verir ve hissederseniz hayat aslında Goethe’nin söylediği gibi sadece ama sadece çevrenizdekinlere ve etkileyebildiğiniz insanlara bıraktığınız bir anlam bağı.Bu yazının kısa mesajı pasta yemeğe devam edelim…

Gayri Safi Milli Hasıla’yı falan açıklasa mıydım ?
Neyse ya…

Salih Yücel Gür