14 Mart 2016 Pazartesi

Görgü Etik İlerleme


'' Görgü ''  kelimesinin anlamı 

Bir toplum içinde var olan ve uyulması gereken saygı ve incelik kurallarına görgü denir. 

► '' Etik ''  kelimesinin anlamı

Etik sözcüğü, Yunanca "karakter" anlamına gelen "ethos" sözcüğünden türetilmiştir.

Etik: İnsanların kurduğu bireysel ve toplumsal ilişkilerin temelini oluşturan değerleri, normları, kuralları, doğru-yanlış ya da iyi kötü gibi ahlaksal açıdan 

araştıran bir felsefe disiplinidir.

     Bana göre bir toplumun en aydın kesimi öğretmenlerdir.Bunu söylerken akrabalarımın ya da en iyi arkadaşımın öğretmen olmasından değil.Gerçekten öğretmenlerin aydın bir kesim olmasından bahsediyorum.Ancak ülkelerin ekonomik durumlarına ve toplumlarına göre öğretmenlerin de arada etiksiz ve görgüsüz davranışlar sergilediği görülebilmektedir.

   Normal bir vatandaşın etiksiz yada görgüsüz bir davranışı sergilemesi o kadar göze çarpmaz belki.Çünkü onlarda bilinç dediğimiz kavram tam anlamıyla yerleşmemiş yada sonradan görmüş bir insan olabilir.Ancak toplumumuzda ne yazık ki en aydın olması gereken kesim yani öğretmenlerimizde bu olay belirdiğinde ise toplum zaten zıvanadan çıkmaktadır.

    Öğretmenin ne yaparsa sende onu yaparsın.Eğitimde gerçekten ailenin katkısı büyüktür.Ancak bir yaştan sonra bir öğretmenin bir bireye katkısı daha büyüktür.Biz bireylerimizi sorgulamayan ve düşünmeyen kişiler olarak yetiştiren bir toplumuz.Bu yüzden öğretmenlerimiz de topluma uyarak öğrencilerini böyle yetiştirebiliyor.Böylelikle toplum kötü durumda iken vasat duruma kadar düşüyor.

     Bireyler arasında saygı neden gereklidir ? 

     Bireyler arasında saygının gerekliliği insanların kendisinden kaynaklanan bir durumdur.Yani her insan kendisine saygı duyulmasını ister ancak eğer bir toplum bu saygıyı makam mevki para v.b gibi küçük kavramlara sıkıştırdığında en tepeden tutunda en aşağıya kadar o toplumun ilerlemesi tıkanır.

     İlerlemek nedir  ? 

     İlerlemek insanların dünden bugüne daha hızlı düşünmesi daha hızlı karar vermesi etik olmayanı onaylamamasıdır.İlerlemek budur.İlerlemek görmek demektir bakmak demek değildir.İlerleyen toplumların devletleri de ilerler bireyleri de aynı oranda ilerler.Ancak biz ilerlemeyi para kazanma, kısa yoldan zengin olma olarak tanımlamakta ve toplumumuzun ilerlemesine kendi bireylerimizin dahil olmamasını sağlıyoruz.

     Bir öğretmenin kaldırıma araç park etmesi demek.Bir sınıfın da bu düşünceden gideceği demektir. Bu sınıfın yetiştirdiği bireyler de kaldırıma araç park edeceklerdir demektir.Bakınız bir kişinin hatası toplumda ne kadar büyük bir hataya yol açtı.Bu sadece bir örnek ancak her türlü konuya uyarlanabilir.Örneğin yola çöp atmak.

     Artık toplumumuz görgü ve etik denilen kavramlar ile tanışmak zorundadır.Eğer ilerleme ve çocuklarımıza gerçekten güzel bir ülke bırakabilmek istiyorsak...

Salih Yücel GÜR