14 Eylül 2017 Perşembe

Etki Tepki - Toplum Akademisyen



İnsan elbette her işte hırslarını katmalı ancak pozitif bir etki ile hırslanmalı.Diğer türlü kapital düzenin içerisinde ona en etkili şekilde hizmet eder gibi değil.Bu yüzden biz toplum olarak bunu anlayamadık daha.Etik dediğimiz kavramın yerine dini kurallar bütününü koyduk.Bunun çok iyi yanları olduğu gibi kirlenmiş bilgileri de içerisinde mevcut.

Toplumun eğitimi tam alamaması sonucunda anlatmak istediklerimizi anlatamadık onlara.Bunun sonucunda herhangi bir ilerleme yaşanmadı aslında.Bizim konuştuğumuz gerçekten nefes alır gibi konuştuğumuz toplumdaki kişi sayısı belli bir kesim oldu.Yine bizim gibi toplumu düzeltmeye çalışan okuyan her anlamda okuyan kişiler olmuştur.Bunu kendimi ya da kendimizi abartmak için değil.Toplumumuzun sorunlarını çözmek adına bir adım atmak için söylüyorum.

Diğer yandan eğitimin gerçekten verildiği ülkelerde bu tür çoğu sorun zaten başta halledilmiştir.Biz daha milli bir ekonomi milli bir eğitim sistemi ve aydınlar kesimini tam anlamıyla oluşturamadık.

Aydın tanımlamamız malesef ama malesef sadece ama sadece Batı'yı örnek alan ve belli bir ideolojiye veya meslek grubuna dahil olan bireylerden olarak algılıyoruz.

Ancak gerçekte sadece Batı'yı değil ileriye doğru adım atmış bütün medeniyetleri örnek almak önemli olandı.Biz ise aydınlanmayı yarıda bıraktık Cumhuriyet'in ilk yıllarındaki anlayış ile günümüzün anlayışı arasında dağlar kadar farkın olduğu yine ortadadır.Buna bir örnek vermek gerekir ise bugün üniversitede okutulan derslerin kaynak kitaplarına bakıldığında ya Batı'dır ya da Cumhuriyet döneminin yetiştirdiği aydındır.

Ancak artık bunun kırılması ve toplumun ilerlemesi şarttır.Bunun için en başta akademik okuma yapan bireylerin sayısının artması gereklidir.Hangi konuda olursa olsun okuma yapan bireylerin sayısının artması düşünen soran sorgulayan bireylerin artması ve o akademik alanda daha da fazla soru sorulmasına cevap bulunmasına neden olacaktır.

Bizdeki akademik çalışmaları takip eden bir toplum algısı olmadığı için akademik çalışmaları yapan akademisyenlerimize herhangi bir psikolojik olarak destek verilememektedir ,bu da bu insanlarda elbette bir hayal kırıklığına yol açmaktadır.

Biliyoruz ki psikoloji bugün hayatımızın en önemli alanlarından ve içinde bulunduğumuz hayatımızda olan bir alandır.Bu alanın bireye etkisini incelerken hem pozitif hem negatif şekilde bir sürü yol açtığı durumları ele almak gereklidir.Bu durumların bireylerin seçimlerine nasıl etkili olduğunu zaten işin uzmanı kişiler araştırmakta ve incelemektedir.

Sevgi ve saygılarım ile 

salihyücelgür