18 Ekim 2016 Salı

Birey Toplum ve Devlet


Birey Toplum Devlet

Bir devleti oluşturan üç temel ayak vardır.

Bunlar:

1-) Millet : Halk – İnsan – Toplum

2-) Toprak : Ülke

3-) Otorite : İktidar 

Bu üç unsuru tam anlamıyla oluşturabildiğimizde ise ulus bilinci tam olarak oturmuş olmaktadır. Eğitim sistemimizin temel olarak bunların üzerinden devletimizi ileriye götürmek olarak yapılanması gerekmektedir. Bireyin devletsiz bir toplumun ömrünün uzun olmayacağını anlaması şarttır.Devletin ileriye gitmesi demek aynı zamanda milletin de ileriye gitmesi demektir.Milletsiz devlet hiçbir şeyi ifade etmemektedir.

Millet denilen unsur sıradan insanların bir araya gelmesi ile değil bir geçmişi olan halklar topluluğuna denmektedir. Millet asıl anlamı ile işte budur.Kısaca Çanakkale Savaşı Kurtuluş Savaşı bir milletin oluşmasında en büyük etkendir.Kaldı ki bu millet Çanakkale Savaşında dönemin en güçlü devletlerine karşı en büyük sınavını bu devletleri alt ederek kazanmış ve ulus olma yolunda ileriye doğru adım atmıştır.

Günümüzde devletlerin en büyük konusu Jeopolitik’dir. Jeopolitik bir devletin ayakta kalabilmesi için içinde bulunan otoritenin bu jeopolitiği ne kadar iyi kullanabildiğine bağlıdır.Ayakta kalabilmek ve hatta ileriye gidebilmek için jeopolitik konum özellikle bizim ülkemiz için çok önemli ve değerlidir.Bu yüzdendir ki derslerimizde hep Asya ve Avrupa’yı birbirine bağlayan bir ülke Türkiye tanımını kullanmak gayet yerinde bir tanımlamayı getirir.Bireyin toplum içinde yaşadığı yerin önemini anlaması hatta kavraması buna bağlıdır.

Burada en dikkat edilmesi gereken diğer bir olay ise ülkemizin üniter bir devlet yapısına sahip olmasıdır.

Üniter devlet ne demektir ?

Ülke sınırları içinde aynı hukuk kurallarının geçerli olduğu ve yasama yürütme ve yargı organları açısından teklik arz eden devlet şekline denir.

Bu devletlere örnek olarak İngiltere, Fransa, Japonya gibi devletler örnek verilebilir.

Bu yapının değiştirilmesi elbette kolay bir durum değildir doğulu bir toplumun üyesi olan Türkiye toplumu için özellikle çok zor bir durumdur dersek yanılmış olmayız. Bu durumun kaynakları ise toplumun yeniliklere çok hızlı bir şekilde entegre olamaması gösterilebilir.Bu tür konularda hızlı bir biçimde sonuç alınması için ülkenin eğitim durumunun gerçekten normalinden üst seviyelere çıkarılması gerekmektedir.Buradaki eğitim durumundan kasıt okulda okuyan kişinin sayısının arttırılması değildir.Okur yazar kişi sayısının arttırılması konunun anlatılması demektir.

Eğitim sadece okullarda verilen eğitim ile sınırlı kalmaktadır maalesef toplumumuzda.Zaten bu yüzden hep bir yanımız eksik kalmıştır.Bireyin kendisini kendi de eğitebileceği hiçbir zaman akla gelmez.Bu yüzdendir ki hep eğitimin sadece okullarda olduğu düşünülür.Ancak eğitim bireyin sahip olduğu aile ile başlar okul ile devam eder kazandığı sosyal çevre ( arkadaş , dost ) gibi bireyler ile ilerler yahut geriler.

Salih Yücel Gür